שיחזור עם משתלים:
סוגי המשתלים
המנתח ידון איתך לצורך בחירת המשתל המתאים ביותר. הרוב המוחלט של משתלים בהם משתמשים בישראל הם משתלי סיליקון, המורכבים ממעטפת סיליקון חיצונית ופנים סיליקון צמיגי. המשתלים מגיעים בנפחים שונים, גבהים שונים, צמיגות שונה וצורות שונות (עגול, אנטומי). המשתל צריך להיות מותאם אישית לחולה לפי נתוני החולה: מדידת בסיס השד, צורת בית החזה וגודלו, צורת השד הבריא, עובי העור בבית החזה ורצון החולה.
משתלים משולבים (משתלי בייקר) - מכילים מעטפת סיליקון עבה בנפח כללי של בין 35% ל-50% מנפח המשתל והיתר יעבור מילוי על ידי מי מלח. יתרון המשתל הינו היכולת לשנות את הנפח ולהתאימו לגוף האשה, וגם לשמש כמותחן.
משתלים המורכבים ממי-מלח בלבד - מורכבים ממעטפת סיליקון עם מילוי מי מלח. משתלים אלו פחות שכיחים בשימוש בארץ.
הניתוח
ניתוחי שחזור שד מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
1. שחזור עם משתל (גוף זר), ובו מוחדר מותחן רקמות תת-שרירי בשלב ראשון, ובשלב השני החלפתו במשתל קבוע.
2. שחזור שד מרקמות הגוף.
מותחן רקמות ומשתל – הטכניקה הנפוצה ביותר בשחזור שד. לאחר ביצוע כריתת השד, מוחדר בלון (מותחן) מתחת לעור ולשרירי בית החזה עם שסתום המוחדר תת-עורי. לאחר הניתוח מבוצע ניפוח איטי של מי-מלח דרך השסתום על מנת למלא את המותחן במהלך של שבועות עד חודשים. מילוי המותחן גורם למתיחה איטית של עור בית החזה במטרה ליצור את מעטפת השד המשוחזר.
לאחר שהעור נמתח בצורה מספקת, יש להמתין מספר חודשים (שישה עד תשעה חודשים), ואז בניתוח נוסף המותחן מוחלף במשתל קבוע. בשלב הסופי בשחזור לאחר התארגנות השד לצורתו הסופית (לרוב 3-6 חודשים), ניתן לבצע שחזור פטמה ועטרה בשד זה.
משתל בייקר או משתל קבוע – קיימות כיום מספר אפשרויות של כריתת שד, שבחלקן ניתן לשמור על מעטפת העור המקורית של השד בזמן הכריתה, וכך חוסכים את שלב ניפוח המותחן ומתיחת העור וניתן לשחזר את השד ישירות עם משתל קבוע מסוג בייקר (זה אשר יכול לשנות את ניפחו), או עם משתל קבוע מסיליקון.
שחזור עם רקמת גוף – כתחליף לשחזור עם מותחן רקמות או משתל, ניתן לשחזר שד עם רקמות גוף עצמוניות אשר נלקחות מאזורים בהם יש עודף של עור, שומן ושריר, כגון בטן, גב, עכוז וכדומה.
העברת רקמת הגוף עם כלי הדם המזינים אותה לאזור השד המשוחזר יכולה להתבצע תוך סיבוב הרקמה דרך תעלות תת-עוריות, מתלים flap) או על ידי ניתוק אספקת הדם באזור התורם וחיבור מחדש באזור השד בעזרת טכניקה מיקרוכירורגית .(מתלה חופשי free flap) כאשר רקמת הגוף אינה מספקת ליצור נפח שד רצוי, ניתן לשלב משתל הממוקם מתחת לרקמת הגוף המשחזרת).
שחזור שד עם רקמת גוף דורש טכניקה ניתוחית מורכבת יותר משחזור עם מותחן רקמות ומשתל. צלקות קיימות גם באזור התורם וגם בשד המשוחזר וההתאוששות היא ממושכת יותר. מצד שני, שחזור שד מרקמות גוף נותן לרוב מראה ומגע טבעי יותר, ללא החדרת גוף זר לגוף. בנוסף, העברת רקמת הגוף לשחזור השד מרחיקה עודפי עור ושומן מהאזור התורם וגוררת שיפור אסתטי באזור, כגון מתיחת בטן לאחר שחזור שד מרקמת דופן הבטן.
מעבר לכך, התוצאות לטווח זמן ארוך הינן קבועות.
שחזור מדופן הבטן – בניתוח זה משתמשים בעודפי העור והשומן שיש באזור הבטן התחתונה. עודפים אלו משמשים לעיצוב השד. את המתלה ניתן להעביר בשלוש שיטות עיקריות :
מתלה רגיל – משתמשים בשריר הבטן לצורך העברת המתלה לחזה, דרך תעלה.
מתלה חופשי – שימוש בחלק התחתון של שריר הבטן, אך ניתוק מלא של כלי הדם המזינים, וחיבורים מחדש באזור השד.
מתלה חופשי – DIED. במקרה זה לא פוגעים בשרירי הבטן, מוציאים את כלי הדם בלבד יחד עם המתלה, מנתקים את כלי הדם ומחברים אותם מחדש באזור השד.
ניתוחים אלו יכולים לשמש בשחזורים מיידים או מאוחרים.
סיבוכים: כמו בכל ניתוח, גם בניתוחים אלו יכולים להיות סיבוכים כללים כגון דימום, זיהום, הצטברות נוזלים (סרומה) וצלקות באזור התורם ובאזור השד. סיבוכים נוספים הינם אובדן חלקי או מלא של המתלה, התקשויות באזור השד, חולשה של דופן הבטן ואפילו יצירה של בקע ביטני.
שחזור מהגב תוך שימוש בשריר .Latisimus Dorsi – בניתוח זה מועבר שריר הגב יחד עם רקמות העור והשומן התת עורי מהגב לצורך שחזור השד. בשחזור זה מועברים כלי הדם יחד עם המתלה ואין צורך לחברם מחדש. שיטה זו מתאימה לשחזור של שד בגודל קטן עד בינוני. לצורך שיחזור שד גדול יש להוסיף משתל במהלך הניתוח.
ניתוח זה יכול לשמש בשחזורים מיידים או מאוחרים.
סיבוכים: כמו בכל ניתוח, גם בניתוח זה יכולים להיות סיבוכים כללים כגון דימום, זיהום, הצטברות נוזלים (סרומה) וצלקות באזור התורם ובאזור השד. סיבוכים נוספים הינם אובדן חלקי או מלא של המתלה, כאבים באזור הכתף, חולשת הכתף ואסימטריה באזור הגב.
פרוצדורות נלוות – רוב שחזורי השד כוללים מספר פרוצדורות עד קבלת שחזור שד סופי ותוצאה רצויה. הפעולות הנוספות כוללות תיקונים והתאמות של השד המשוחזר לשד הבריא, שחזור פטמה ועטרה. בנוסף, מבוצעת התאמה של השד הבריא לצד המשוחזר ע"י הרמתו, הגדלתו או הקטנתו, בהתאם למצב השד המשוחזר, וזאת לצורך קבלת סימטריה טובה יותר עם השד המשוחזר. יש לדון לגבי האופציות השונות עם המנתח ולזכור שניתוח בשד הבריא מותיר צלקות.